П`ятниця, 26.04.2024, 12:51
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2016 » Травень » 20 » Всесвітньому Дню вишиванки - 10 років
12:01
Всесвітньому Дню вишиванки - 10 років

У свята День вишиванки перший ювілей - 10 років. Річницю відзначають на 5-ти континентах.

Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.

Цього року ми відзначили це свято 19 травня разом із колективом нашої обласної наукової бібліотеки імені Кирила та Мефодія. Студенти коледжу були запрошені на відкриття бібліотечної альтанки.

АЛЬТАНКА у гості всіх запросила!
У ДЕНЬ ВИШИВАНКИ щиро зустріла
Тих, хто з дитинства любить читати
Та має бажання ще більше знати.
Ви друзі приходьте, АЛЬТАНКА чекає!
Багато цікавого для вас вона має!
З АЛЬТАНКОЮ успіх і радість завжди
І море різних книжок навкруги!

Так стало, що саме свято вишиванки припало на день, коли бібліотека відкриває вже традиційну бібліотечку альтанку. 
А яке ж свято без музики? На урочисте відкриття свята завітали учасники музикального ансамблю бандуристів "Веселка" . Дівчата-бандуристки зіграли національні мотиви та співали українських пісень. Керівник ансамблю Олена Анатоліївна Стороженко розказала цікаві факти про вишиванку та її символіку.

Студенти групи 28 декламували вірші українських класиків, та розповідали історії про свої власні вишиванки. Найкраща розповідь отримала нагороду - книгу про міста України. Вітаємо з нагородою нашого чарівного викладача Інну Миколаївну Прощенко.
По завершенню свята студенти подивились відео, яке розкриває таємничі символи, що зображені на вишиванках.

 

      

      

Історія

У давнину українці виражали себе завдяки вишитим на чоловічій або жіночій сорочці візерункам. Носили повсякденні та святкові сорочки. Вишиванки з новою хвилею ожили серед українців. У кожному регіоні країни жила певна етнічна група, яка мала притаманні своїй місцевості візерунки та традиції. Історія вишивки на території сучасної Україні бере початок ще до нашої ери. Про неї згадував Геродот та чимало мандрівників. Люди протягом століть створювали та удосконалювали різні техніки вишиття. Кожен орнамент на сорочці був не просто так, а мав особливе місце, значення та магію, оскільки українці вірили, що той чи інший візерунок несе певну захисну силу від біди та нечистої сили. За вишиванкою можна було визначити статус та походження власника.

Джерело До Дня вишиванки: сорочки з усіх регіонів України

Вишиванка – це прояв патріотичності і національного духу

Українська вишиванка є абсолютно унікальним, автентичним продуктом, який показує яскравий характер і темперамент нації. За останні кілька років українці одягли весь світ у вишиванки. Буремні події і постійні випробування нації на міцність пробудили у людей справжній незламний дух патріотизму і гордості. Вишиванки у світі сприймають як символ єднання, солідарності і підтримки.

Вишиванка – це завжди актуально, стильно і модно

Українські дизайнери вже давно у своїх модних колекціях використовують елементи українського національного вбрання і традиційні орнаменти, та крім вітчизняних подіумів, вишиванка впевнено завойовує світові столиці моди. Багато іноземних визнаних дизайнерів у пошуках нової хвилі знайшли натхнення у слов’янських етнічних мотивах, і зокрема в українських. Валентино, Дольче Габбана, Ніна Річі, Елі Сааб та багато інших прикрасили свій одяг вишивкою, в тому числі й українськими орнаментами і візерунками.

Вишиванка – це не лише модний, але й зручний повсякденний одяг

Останнім часом вишиті сорочки впевнено оселилися не лише на подіумах відомих дизайнерів і брендових магазинах, але і в повсякденному житті. Вишиванка “перебралась” із бабусиних скринь у гардероби українських модників і стала трендом номер один в повсякденних комплектах одягу. Вишиті сорочки перестали бути музейними експонатами, українці із задоволенням виходять на міські вулиці у вишитому вбранні. Якщо колись вишиванку можна було побачити лише на свята і урочистих подіях, то сьогодні вишиванки одягають на роботу, ділові зустрічі, на побачення, на навчання і, навіть, на футбольний матч. Раніше вишиті сорочки, як правило, одягали у поєднанні з класичним строгим вбранням або національним костюмом, то нині сучасні модники і модниці вдало поєднують вишиванку з джинсами, шортами, спідницями, жакетами, як образ на щодень.

Джерело Чому треба носити вишиванку

У бібліотеці  ДРПБК  відбулась виставка  вишивок викладача історії і чудової майстрині Марущак Мар'яни Степанівни.

 

 

Переглядів: 885 | Додав: O_K | Теги: день вишиванки, ДОУНБ | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz