П`ятниця, 19.04.2024, 07:26
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2010 » Лютий » 15 » Порик Василь Васильович ( до 65-річчя Великої Перемоги)
10:08
Порик Василь Васильович ( до 65-річчя Великої Перемоги)
90 років від дня народження
 
     Василь Васильович Порик (* 17 лютого 1920, Соломирка,— † 22 липня 1944, Аррас, Франція; партизанські псевдоніми «Базиль», «лейтенант Громовий») — активний учасник Руху Опору у Франції в роки Другої світової війни, командир партизанського загону, що боровся проти фашистських окупантів у Північній Франції, член Центрального комітету радянських військовополонених у Франції, лейтенант Червоної Армії.
     Народився 17 лютого 1920 року в селі Соломирка, нині село Порик Хмільницького району Вінницької області, у селянській родині. Українець. Член ВКП(б) з 1941 року. Закінчив сільськогосподарський технікум. У
     Червоній Армії з 1939 року. У 1941 році закінчив Харківське військове піхотне училище.
     На початку Великої Вітчизняної війни лейтенант Василь Порик знаходився в складі 6-ї армії Південно-Західного фронту. Йому, як і багатьом іншим бійцям і командирам випала доля стати бранцем «Уманської ями». Радянські воїни, оточені чисельно переважаючими силами супротивника, боролися до останнього патрона, а коли патрони скінчилися — пішли в рукопашний бій. Деяким пощастило після цих смертельних боїв залишитися в живих і уникнути полону. Не уник цієї долі поранений у бою молодий офіцер Порик.
     Влітку 1942 року В. Порик разом із сотнями інших військовополонених був відправлений у німецько-фашистський концтабір Бомон у провінції Артуа, департаменту Па-де-Кале (Франція).
     Не зломлений ворогами радянський офіцер, перебуваючи у концтаборі, брав активну участь в організації підпільного комітету і груп з підготовки втечі. Він установив зв’язок з учасниками руху Опору, і вирвався на волю.
     Після втечі з табору Василь Порик створив партизанський загін, що боровся з липня 1943 року проти фашистських окупантів у Північній Франції. В одному з боїв він був поранений, схоплений гестапівцями й запроторений до в’язниці фортеці Сен-Никез, але знову втік і продовжував боротьбу.
     У першій половині квітня 1944 року партизанами загону Василя Порика було висаджено два поїзди, знищені: колона гітлерівців — більш 200 солдатів і офіцерів, охорона табору Бомон, і звільнені усі в’язні.
     З 1944 року В. Порик був членом Центрального комітету радянських військовополонених у Франції.
     22 липня 1944 року під час виконання бойового завдання В. Порик потрапив у засідку в районі міста Аррас (Північно-Східна Франція) і був розстріляний гітлерівцями. Похований у французькому шахтарському селищі Енен-Льєтар (зараз не існує як адміністративна одиниця, бо 1971 року було об’єднано з Бомон-ан-Артуа — див. fr:Hénin-Beaumont).
     За героїзм і мужність, виявлені в боротьбі проти німецько-фашистських загарбників у Франції в період Другої світової війни, Указом Президії Верховної Ради СРСР від 21 липня 1964 року лейтенанту Радянської Армії Порику Василю Васильовичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нагороджений орденом Леніна. Визнаний гідним почесного титулу «Національний герой Франції» (1964 рік).
     Ім’я героя висічене на стіні Арраської фортеці серед інших імен борців французького Руху Опору; на його могилі в місті Енен-Бомон встановлено пам’ятник. На батьківщині В. В. Порика встановлені його погруддя і створене музей, в українських містах Києві, Вінниці, Хмельницькому ім’ям Героя Радянського Союзу Василя Порика названі вулиці, установлені меморіальні дошки.
     В шістдесяті роки французький письменник Андре П’єрар (André Pierrard, 1916–1997) написав про Порика кіноповість «Юнак з трояндою» (фр. «Le jeune homme à la rose»), переклад якої був надрукований у п’ятому числі «Всесвіту» за 1967 рік.
 
Переглядів: 2332 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz