Четвер, 25.04.2024, 02:12
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2017 » Січень » 19 » Педагогічні читання.Академічна доброчесність: як зробити навчальні заклади вільними від шахрайства і плагіату
16:31
Педагогічні читання.Академічна доброчесність: як зробити навчальні заклади вільними від шахрайства і плагіату

17 січня, в рамках педагогічних читань, в читальній залі ДРПБК відбувся виступ Ніни Іванівни Долматової, зав відділом НТБ ДНУЗТ, куратора робочої групи бібліотеки ДНУЗТ з Академічної доброчесності "Академічна доброчесність:як зробити навчальні заклади вільними від шахрайства і плагіату". Альбом

Академічна доброчесність означає, що в процесі навчання чи досліджень, студенти, викладачі та науковці керуються, передусім, принципами чесності, чесної праці та навчання. 

Порушення академічної чесності, тобто прояви академічної нечесності, серед яких

  • плагіат,
  • фабрикація,
  • списування,
  • хабарництво тощо,

є неприйнятним і жодним чином не толеруються в спільноті,формують негативну репутацію не тільки окремих суб’єктів науково- освітнього процесу, а й навчального закладу в цілому

 

 

Тому назріла необхідність системних змін в організації та управлінні  життєдіяльністю навчального закладу

 На початку 2016 р. в Україні стартував Проект сприяння академічній доброчесності (SAIUP project), започаткований Американськими Радами з міжнародної освіти спільно з Міністерством освіти та науки України і за підтримки Посольства Сполучених Штатів.

Проект спрямований на якісну зміну ціннісних підходів та практик в навчальних закладах, починаючи зі школи.  Його метою є не тільки просування принципів академічної доброчесності, а, перш за все, розробка механізмів запобігання недоброчесним відносинам між всіма учасниками освітнього процесу.

Невід’ємною частиною Проекту   стають бібліотеки, які покликані інформувати здобувачів освіти усіх рівнів, науковців і адміністрації навчальних закладів  щодо складових академічної етики, прозорості та доброчесності. 

Бібліотека ДРПБК пропонує скористатись наступними матеріалами

Плагіат у студентських роботах: методи виявлення та запобігання : методичний посібник / Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара ; кол. авт. : Н. В. Стукало, К. В. Ковальчук, М. В. Литвин [та ін.]. – Дніпропетровськ, 2013. – 44 с.

Довідник з академічної доброчесності для школярів / укл. : М. В. Григор’єва, О. І. Крикова, С. Г. Пєвко ; за заг. ред. О. О. Гужви. – Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2016. – 64 с.

Що потрібно знати про плагіат: посібник з академічної грамотності та етики для "чайників" / укл. О. О. Гужва ; Інститут соціально-гуманітарних досліджень, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна. – 2016.

Як ефективно використовувати бібліографічні менеджери / Пан Бібліотекар: Блоґ про бібліотечну справу та інформаційні технології. – 2016.

Google Академія для молодих дослідників / Пан Бібліотекар: Блоґ про бібліотечну справу та інформаційні технології. – 2014.

Академічна чесність як основа сталого розвитку університету / МБФ "Міжнародний фонд дослідждень освітньої політики" ; за заг. ред. Т. В. Фінікова, А. Є. Артюхова – К. : Таксон, 2016. – 234 с.

Програми для перевірки тексту на унікальність (безкоштовні):

1) Advego Plagiatus http://advego.ru/plagiatus/

Одна з кращих і найшвидших програм для перевірки будь-яких текстів на унікальність.

Для перевірки тексту, досить просто його скопіювати у вікно з програмою і натиснути кнопку перевірки, сайти, де знайшлися такі ж шматки тексту, відображаються в нижньому вікні програми.

2) Etxt Antiplagiat http://www.etxt.ru/antiplagiat/

Аналог Advego Plagiatus, правда, перевірка тексту триває довше і перевіряється він більш ретельніше. Зазвичай, у цій програмі відсоток унікальності тексту нижче, ніж у багатьох інших сервісах.

Онлайн сервіси перевірки на плагіат.

Найцікавіші сервіси, якими користуються більшість перевіряючих:

1) ANTIPLAGIAT http://www.antiplagiat.ru/ —Без реєстрації можна перевіряти за раз до 5000 символів, що цілком прийнятно і цього навіть майже завжди вистачить, але можна і зареєструватися.

2) CONTENT-WATCH  http://www.content-watch.ru/text/ — ще один онлайн сервіс. При перевірці на унікальність він використовує власний алгоритм пошуку в Інтернеті сайти можуть містити матеріали повні або часткові копії заданого тексту. Реєструватися для перевірки на сайті не потрібно . 

3) TEXT.RU  http://text.ru — за заявами розробників, це найбільш просунутий сервіс.

4) http://antiplagiat.su/  Дуже проста і швидка перевірка. Реєструватися не потрібно, але і чекати від сервісу понад інформативності теж не потрібно. 

За використання плагіату передбачено (залежно від кожного конкретного правопорушення) цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

  Адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від десяти  до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (неоподаткований  мінімум  у 2017 р  складає 1544  грн ).

Крім того, плагіат є кримінальним злочином. За ст. 176 Кримінального Кодексу України  плагіат є порушенням  інтелектуальної власності, зокрема, авторського права і суміжних прав.

 Відповідно, ”незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп’ютерних програм і баз даних тощо… якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі,  –  караються штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією та знищенням всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп’ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, відеограм, програм мовлення та знарядь і матеріалів, які спеціально використовувались для їх виготовлення”

Для студентів законодавчо не встановлена відповідальність за плагіат у курсових і рефератах. Хіба коли студент завдав матеріальної шкоди авторові, а останній звернувся до суду. Але така шкода, згідно з ч. 1 ст. 176 Кримінального кодексу, повинна перевищувати неоподатковуваний мінімум доходів громадян у 20 і більше разів. А зараз це – 12 180 грн. У Кримінальному кодексі неоподатковуваний мінімум, якщо він не стосується покарання за злочин, дорівнює сумі податкової соціальної пільги – 609 грн. Але такі процеси зі студентами є трохи космічними.


 

 
Переглядів: 918 | Додав: O_K | Теги: відповідальність за використання пл, академічна доброчесність, антиплагіат | Рейтинг: 5.0/1
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz