П`ятниця, 26.04.2024, 10:28
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2013 » Червень » 21 » День скорботи і вшанування пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни (1941 – 1945)
15:43
День скорботи і вшанування пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни (1941 – 1945)
 
          Війна на зустріч молодому дню
          Із гуркотом, із брязкотом котилась,
         Лавиною металу і вогню
         На нашу землю й долю навалилась...
 
 
     22 червня 1941 р. війська гітлерівської Німеччини віроломно вторглися на територію Радянського Союзу, порушивши Договір про ненапад. Почалась Велика Вітчизняна війна. 
     «Это неслыханное нападение на нашу страну является беспримерным в истории цивилизованных народов вероломством», — трагічна звістка, що пролунала у виступі по радіо наркома закордонних справ СРСР В. Молотова, розколола історію нашої країни на три епохи: довоєнну, воєнну й повоєнну.
     Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — Велика Вітчизняна, яка забрала життя кожного п'ятого співвітчизника. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи. Сьогодні навіть важко уявити масштаб випробувань, болю і горя, що випали на долю минулих поколінь. Ось чому в День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні ми згадуємо усіх тих, хто впав на полі брані, кого замучили у концентраційних таборах, хто жертвував найдорожчим задля того, аби наша Вітчизна була вільною від будь-якого завойовника.
      У німецького командування був розроблений план «Барбаросса» — план «блискавичної війни»: розгром Червоної Армії повинен був відбутися за 6-7 тижнів. Група армій «Північ» завдала удару в напрямку Ленінграда (сьогодні — Санкт-Петербург), група армій «Центр» — в напрямку Мінськ-Москва, група армій «Південь» — вдарила в напрямку Києва. Берлінське радіо урочисто повідомило всьому світові, що концентрація військ на радянсько-німецькому кордоні є «найбільшою за всю історію людства».
     Дуже важливе місце в планах німецького командування відводилося загарбанню в найкоротші строки України з її величезними сировинними ресурсами та родючими землями. На окупованих українських територіях фашисти встановили «новий порядок». Згідно з планом «Ост», Україна розглядалась як «лебенсраум» — життєвий простір для німецького народу. Наша країна призначалася для постачання продуктів та сировини «новій Європі». Народи, які населяли окуповану Україну, підлягали знищенню або виселенню, а та частина, корінного населення, яка б вижила, мала перетворитися на рабів. Після закінчення війни на захоплені землі передбачалося переселити 8-9 млн. німецьких колоністів.
     Але на радянській землі ворог зустрів неочікуваний відчайдушний опір. Були створені Державний Комітет Оборони та Ставка Верховного Головнокомандування, до яких перейшла вся повнота влади в країні. На задоволення воєнних потреб були переведені майже всі галузі народного господарства. Проти нацистського режиму розгорнулася партизанська та підпільна боротьба, виник Рух Опору. У 1942 р. СРСР, Велика Британія та США утворили антигітлерівську коаліцію. Найжорстокіша та найкривавіша війна в історії людства, що забрала десятки мільйонів життів, тривала 1418 днів. Щодня гинуло близько 14104 радянських людей. Кожну годину — 588, кожну хвилину — 10 людей. Жахлива арифметика...
     «...З метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності ... на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань...» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000 день 22 червня відзначається в нашій країні як День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.
     Всі, хто став для нас прикладом беззавітної любові до Вітчизни і свого народу, незламної волі і героїзму, живуть у вдячній пам'яті народів. Це пам'ять про подвиги, здійснені на полях боїв з агресором, пам'ять про тих, хто вершив історію, прийняв смерть заради Перемоги, заради Батьківщини, заради майбутнього. Повага й шана до них передаються з покоління в покоління.
     Тож низький уклін захисникам рідної землі у День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Виявивши нечуваний героїзм та єднання у жорстоких боях, у гіркоті нищівних поразок і славі звитяг, українці здобули мир та омріяну єдність у межах однієї держави, яка ще мала пройти свій тернистий шлях до незалежності. Наш святий обов'язок - оберігати спокій і злагоду у суспільстві задля майбутнього українського народу, задля світлої пам'яті тих, хто ціною свого життя йшов до великої перемоги.
    Віддаймо шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників. Схилімо голову перед мільйонами невинних жертв, яких забрала війна. Слава їм, вічна і світла пам'ять!
                                В нас клятва єдина і воля єдина,
                                Єдиний в нас клич і порив:
                                Ніколи, ніколи не буде Вкраїна
                                Рабою фашистських катів.
                                               Микола Бажан
 
      22 червня Дніпропетровщина відзначатиме День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.
     22 червня 1941 року близько 4 години ранку фашистська Німеччина без оголошення війни здійснила напад на Радянський Союз. Щороку 22 червня Україна шанує ветеранів та схиляє голови перед загиблими воїнами у Великій Вітчизняній війні.
     «Наш регіон був місцем важких кровопролитних боїв під час Великої Вітчизняної війни, і цю пам'ять ми повинні зберегти!», - сказав Дмитро Колєсніков. На Дніпропетровщині до Дня Скорботи у всіх містах та районах пройдуть пам’ятні заходи. Вони розпочнуться з громадської акції «Запали свічку пам'яті». У кожному місті та районі о 4 годині ранку біля пам'ятників жертвам фашизму, меморіалів жертвам війни будуть запалені свічки пам'яті. Зокрема, у Дніпропетровську біля пам’ятника воїнам 152-ї стрілкової дивізії (житловий масив Червоний Камінь) у пам'ять про загиблих у роки Великої Вітчизняної війни учасники громадської акції запаленими свічками викладуть на майданчику слово «ПАМ'ЯТАЄМО!» та трагічну дату «1941», під звуки метронома вшанують пам'ять жертв війни хвилиною мовчання. За завданням керівника області до пам’ятників, де проходитиме акція «Запали свічку пам'яті» буде організовано підвезення бажаючих взяти участь у цій акції.
     Також у всіх містах та районах області відбудуться покладання квітів до монументів та пам’ятників Великої Вітчизняної війни. А о 10-00 22 червня Дніпропетровщина приєднається до Всеукраїнської акції «Хвилина мовчання». У цей час на знак вшанування пам’яті про загиблих у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років буде зупинена робота на підприємствах, в установах та організаціях (крім тих, де встановлено безперервний режим роботи), рух громадського та приватного транспорту з подаванням відповідних звукових сигналів.
     Напередодні відзначення Дня Скорботи для школярів проходять тематичні екскурсії в музеях. У літніх таборах організований показ кінофільмів про війну та зустрічі з ветеранами. Крім того школярі та молодь візьмуть участь у акціях "Доброго ранку, ветеране!”, "Ветеран живе поруч” та "Обеліск”. У територіальних центрах Дніпропетровської області пройдуть вечори пам’яті.
 
 
 
Переглядів: 1030 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz