Субота, 27.04.2024, 06:35
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2012 » Травень » 25 » День прикордонника - 28 травня
10:58
День прикордонника - 28 травня
     День прикордонника відзначається 28 травня на честь заснування в 1918 році Прикордонної охорони Української РСР і створення Головного управління прикордонної охорони. Прикордонні війська несуть почесний обов’язок, охороняючи зовнішні рубежі держави.
     Саме свято спрямовано на демонстрацію бойової потужності цього роду військ, а також на підняття бойового духу солдатів, що виконують службовий обов’язок перед своєю батьківщиною та державою.
     В Україні День прикордонника зараз встановлено відповідно до Указа Президента України від 25 травня 1992 року № 308.
     На сьогоднішній день кордони України є найбільш протяжними у Європі — це майже 7 тисяч кілометрів, і через більше 200 пунктів пропуску державний кордон щодня перетинають сотні тисяч громадян з усього світу.     
     Найбільший по протяжності кордон Україна має на сході - з Росією (більш ніж 2245 км, 320 з яких припадають на морську ділянку).
     Україна межує також з Білоруссю, Угорщиною, Молдовою, Польщею, Румунією, Словаччиною.
     Начебто і небагато часу пройшло з того моменту, коли Україна в 1991 році проголосила незалежність і, переборюючи неймовірно важкі економічні і соціальні проблеми, почала облаштовувати свої державні кордони, але це, навіть для сучасників, вже далека історія.
     Коли людина приходить вперше на кордон, вона побачить тишу та спокій. Однак важко буде повірити цій людині, що за зовнішнім спокоєм ховається нелегка і дуже неспокійна праця прикордонників, покликаних за обов'язком служби і велінням душі забезпечувати недоторканість державного кордону України.
     Історія становлення державного кордону України починається з 1991-го — початку 1992 року - коли створюються Прикордонні війська України і починається організація охорони державного кордону на ділянках зовнішнього кордону колишнього СРСР. 12 січня 1992 року перші військовослужбовці Прикордонних військ присягають на вірність народові України і стали на захист суверенітету молодої держави.
     — З березня 1992-го і до кінця 1993 року — по всьому периметру території України, а це майже 7 000 км, виставляються прикордонні підрозділи, розгортаються та формуються нові з'єднання і частини, які організовують прикордонний контроль на кордоні з Молдовою, Росією, Білоруссю. Вже тоді Україна чітко висловлює свою принципову позицію: немає „зовнішніх" і „внутрішніх" кордонів СНД, а є державні кордони з відповідним статусом.
     — У 1993 році за рахунок додаткової чисельності виставляється на охорону кордону 10 нових загонів прикордонного контролю у складі 120 застав прикордонного контролю і 119 пунктів пропуску через кордон. В цьому ж році з метою підготовки власних кадрів у Хмельницькому створено Інститут Прикордонних військ України. З квітня 1993 року взято під контроль всі аеропорти держави, які мали міжнародні шляхи сполучення.
     — У 1998 році було започатковано процес делімітації ( визначення кордонів на карті) сухопутної ділянки державного кордону між Україною і Російською Федерацією, в цьому ж році завершується делімітація кордону з Республікою Білорусь та Республікою Молдовою.
     — В січні 2003 року в пункті пропуску "Мамалига"( Україна) — „Крива" (Республіка Молдова) відбувається підписання Положення про демаркацію кордону між двома країнами та відкриття першого демаркаційного знака. І цього ж історичного дня підписується Договір між Україною і Російською Федерацією про українсько-російський державний кордон.
     — 1 серпня 2003 року створюється Державна прикордонна служба України. Цей новий правоохоронний орган спеціального призначення стає правонаступником прикордонних військ, які існували майже 80 років.
     Як зазначає голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Микола Литвин, «цей перехід став знаковою подією. У світі створюються нові стандарти і, щонайменше, нерозумно не рахуватися з вимогами того політичного, соціального, інформаційного простору, у якому зараз знаходиться Україна. Тому перетворення прикордонних військ у Державну прикордонну службу — це такий же природний і прогресивний етап розвитку, яким на початку минулого століття було їхнє створення на базі імператорського Окремого корпусу прикордонної варти».
     Щоб надійно протистояти злочинним проявам на кордоні, сьогодні вже недостатньо одних солдатів з собаками, потрібні найсучасніша техніка, висококласні правознавці й оперативники.
     На сьогоднішній день відбувається реформування Держприкордонслужби, спрямоване на створення сучасної прикордонної служби європейського типу, яке визначено в "Концепції розвитку Держприкордонслужби на період до 2015 року".
     1-й етап реформування здійснювався у 2006-2008 роках — на якому основними завданнями є започаткування реформування прикордонних комендатур, застав, КПП і відділень прикордонного контролю у підрозділи нового типу — відділи прикордонної служби. Якщо раніше прикордонна застава відповідала за охорону тільки «зеленого кордону», а пункти пропуску, за здійснення прикордонного контролю, то зараз такого розділення не буде. Новий підрозділ, відділ прикордонної служби, буде одночасно відповідати за охорону «зеленого кордону», здійснення прикордонного контролю, пропуск осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.
     2-й етап здійснюватиметься у 2009-2012 роках — на якому буде завершення формування нових відділів прикордонної служби по всьому периметру кордону. Перехід до 2010 року на комплектування Держприкордонслужби військовослужбовцями на контрактній основі. Впровадження в Академії Держприкордонслужби ім. Б. Хмельницького, для професійної підготовки персоналу прикордонної служби, передових європейських технологій освіти відповідно до Болонської декларації.
     3-й етап здійснюватиметься у 2013-2015 роках — це повне завершення створення сучасної системи охорони державного кордону європейського типу. Проводячи реформу Прикордонних військ та Держприкордонслужби, безумовно, неможливо забути або поміняти славні традиції прикордонних військ.
     Від минулого неможливо відмежуватися. Навпаки на сьогоднішній день основним завданням є зберігати та розвивати традиції своїх попередників, а це - іменні прикордонні застави, ради ветеранів, загони юних друзів прикордонників і багато іншого, що сприяє вихованню патріотизму у громадян, що зможе повернути колишню повагу до людей у зелених кашкетах і зробити з них справжню еліту нашого суспільства.
     День прикордонника — символ героїчного служіння Вітчизні і глибокої поваги українського народу до захисників державних рубежів. Охоронці рубежів у всі часи з честю несли нелегку службу та самовіддано боролися за свободу і незалежність Батьківщини, демонструючи зразки доблесті та мужності.
     З урахуванням реалій сьогодення суттєво зростає роль Держприкордонслужби як важливого інституту національної безпеки держави, гаранта надійного заслону нелегальній міграції, контрабанді та іншій протиправній діяльності на державному кордоні.
     В цей святковий день бажаємо всім, хто причетний до прикордонної служби, міцного здоров'я, щастя й добробуту, нових здобутків у виконанні почесних завдань.
 
 
 
 
Переглядів: 1298 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz