П`ятниця, 29.03.2024, 16:48
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2014 » Лютий » 24 » Масляна 2014 – тиждень блинів та радості – з 24 лютого по 2 березня
15:05
Масляна 2014 – тиждень блинів та радості – з 24 лютого по 2 березня
     Наближається кінець зими, а значить, скоро прийде час веселого, галасливого і радісного народного свята – Масляної 2014 року.
     Масляна 2014 – коли святкується
     Як відомо, Масляна не має фіксованої дати, вона залежить від найголовнішого християнського свята – Великодня. За 7 тижнів до Великодня, який цьогоріч святкується 20 квітня, починається Великий піст – з 3 березня по 19 квітня. А ще за тиждень до цього проходить сирна седмиця (Масниця). Таким чином, Масляна 2014 розпочнеться 24 лютого і триватиме до 2 березня.
     Масляна 2014 – традиції свята
     Масляна має й інші назви: Масниця, сирна седмиця, маслений тиждень, Колодій. Сама назва говорить за себе – у маслений тиждень їдять сир, масло, молоко та інші молочні продукти, а от від м’яса бажано утриматися.
     Це древнє християнське свято проводів зимової холоднечі і зустрічі весни, хвилюючого очікування на швидке тепло і незмінне оновлення і оживання природи в дохристиянські часи було приурочене до весняного рівнодення.
     Своїм корінням Масляна сягає часів язичництва і черпає звідти багато цікавих традицій та веселих народних ритуалів. Наприклад, незмінний атрибут Масляної – рум’яні, гарячі, апетитні круглі млинці символізують собою ясне сонечко, таке ж рум’яне і жарке.
      Масляна завжди супроводжується гучними народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, катаннями, ярмарками, ситними частуваннями, приготуванням млинців і вареників. Завершується свято обрядовим спалюванням опудала Зими, а разом із ним – символічним прощанням зі старим, роком, що зжив себе, і звільненням місця для прийдешньої весни і оновлення.
     Масляна 2014 – як називаються дні тижня
     Кожен день масляного тижня має свою назву і ритуали. Святковий тиждень ділиться на два періоди: з понеділка по середу – Вузька Масляна, а з четверга по неділю – Широка Масляна. Вузька Масляна ще дозволяє господарську роботу, а от у Широку Масляну працювати вже не можна: ні шити, ні прати, ні прибирати.
     Понеділок – зустріч
    У перший день Масляної споруджується опудало Зими і ставиться на головній площі. Господині починають пекти млинці, першим з яких пригощають бідну і убогу людину, щоб вона пом’янула померлих родичів. У гості один до одного приходять свати.
     Вівторок – загравання
     У вівторок люди також ходять в гості на млинці, гуляють на ярмарках, катаються на санях. Крім того, це день оглядин наречених і сватання, з тим щоб після Великого посту зіграти весілля.
     Середа – ласунка
     Тещі запрошують зятів та інших гостей поласувати своїми млинцями, проявити любов і повагу до зятям.
     Четвер – розгуляй
     З цього дня починається Широка Масляна, коли не можна працювати, зате можна гуляти і святкувати. Влаштовуються веселі народні гуляння з розвагами: катання на санях, бої, танці, пісні, стрибання через вогнище. І все супроводжується частуваннями з млинцями і варениками, сметаною і маслом.
     П’ятниця – тещині вечірки
     День візиту у відповідь тещі і родичів до своїх зятів на млинці. Завдання зятя цього дня – показати свою прихильність і повагу до тещі.
     Субота – зовичені посиденьки
    У суботу невістки традиційно кличуть до себе в гості зовиць, тобто сестер чоловіка, пригощають їх млинцями і дарують подарунки.
     Неділя – проводи Масниці, а також Прощена неділя
     В останній день Масляної прощаються із зимою і спалюють опудало із залишками святкової їжі, а попіл розвіюють полем. Цей ритуал супроводжується масовими гуляннями і театралізованими сценками. Після вечірнього церковного богослужіння люди просять один у одного прощення за заподіяні неприємності і можливі образи, щоб вступити у Великий піст із миром у душі. Також цього дня поминають покійних родичів.
     Масляний тиждень, по суті, є підготовчим етапом до Великого посту і присвячений примиренню з ближніми, налагодженню добрих стосунків і прощенню образ.
 
 
 
Переглядів: 636 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz