Вівторок, 16.04.2024, 12:33
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2014 » Листопад » 3 » Казанської ікони Божої Матері (Казанська осіння) – 4 листопада
11:08
Казанської ікони Божої Матері (Казанська осіння) – 4 листопада

    Здавна християни вірили,  що ікони із зображенням Христа, Богородиці і святих мають особливу надприродну силу. Протягом століть всередині християнства йшла боротьба між прихильниками та противниками почитання ікон. Писати ікони із зображенням Богородиці було офіційно дозволено на Ефеському церковному соборі у 431 році, хоча зображення Діви Марії, як відкрито стверджували церковні літописці того періоду, не є її  портретом у повному розумінні слова.  «Ми не знаємо обличчя Діви Марії…Можна сказати, зберігаючи віру: можливо вона мала таке обличчя,  можливо – не таке»…

Офіційно іконопочитання в християнській церкві закріпилося у 842 році. Також було узаконено молебні біло ікон, хресні ходи та цілий ряд різних обрядів. Християни вірили у надприродну здатність ікон оберігати від хвороб, голоду, пожеж. Так, ікони пензля євангеліста луки всі д о однієї вважались чудотворними. Багато з образів Богоматері вважаються навіть заступниками і покровителями окремих  місцевостей. Особливою увагою церква оточила так звані «чудотворні». І з великої кількості найбільш чтимих образів Пресвятої Діви Марії православна церква виділили дев’ять, з котрих у перших рядах – Казанська ікона Божої Матері.
   На її честь православна церква відмічає два свята: 21 липня – Казанська літня і 4 листопада – Казанська осіння. До речі, в день Казанської літньої православна церква відмічає ще «чтимі» списки,  тобто копії з ікон Казанської Божої Матері.
   А тепер давайте трохи історії. У 1552 році Російська держава завоювала Казанське ханство, останній оплот татарського іга. Казань стала важливим опорним пунктом подальшого руху Московсько держави на південь і схід та розповсюдження православ’я.

Церковна легенда про походження казанської ікони Божої Матері та свят така: влітку 1579 року в Казані сталося чудо  - десятилітній дівчинці було видіння. Вона побачила уві сні Богородицю, котра сказала їй, що з-під землі у певному місці слід витягнути ікону.

Видіння повторювалось дівчинці тричі. Вона розповіла про це матері, а мати  - владі. І ось 21 липня у присутності маси народу у місці, котре вказала Богородиця, дійсно знайшли ікону її, виблискуючу свіжими фарбами, назвали Казанською і урочисто перенесли до найближчого храму.

У 1595 році на місце, де знайшли ікону, збудували церкви та жіночиій монастир, а день « обретіння» було оголошено церковним святом явлення, ікону Пресвятої Богородиці у граді Казані, так звана казанська літня…

Історичні події того часу з очевидністю показують,  що це було не випадковість.

По-первах, день явлення ікони Пресвятої Богородиці в Казані було лише місцевим святом, але з часом стало загально церковним. По часу воно припадало на розпал сінокосу, дозрівання хлібів та їх збирання на півдні. Часті липневі грози та град могли завдати шкоди селянам. А так як Богородиця вважалася  покровителькою землеробства, то селяни вірили, що посиленими богослужіннями можна вмолити небесну покровительку захистити від біди. Тому святкування літньої Казанської мало в селянському побуті велике значення.

Походження другого свята Казанської ікони Божої Матері або Казанської осінньої дещо інше. Воно пов’язано з «неспокійним часом» в історії Московської держави.

На початку 17 століття Москву захопили польські інтервенти. Для звільнення рідного краю від нашестя поляків у Нижньому Новгороді купець Козьма Мінін і князь Дмитро Пожарський організували народне ополчення.

І ікона казанської Божої матері супроводжувала народне полки. 26 жовтня 1612 року (ст.ст.) загарбників було вигнано з Москви і російські війська отримали перемогу, як вважають, не без допомоги і покровительства Богородиці.
  При царі Михаїлі Федоровичі – до речі, під час його царювання управляв його батько, глава православної церкви патріарх Філарет – Казанську ікону Божої Матері було г оголошено святинею дома Романових. На честь ікони 4 листопада (нов.. ст.) було встановлено  місцеве, московське свято, котре з часом отримало назву Казанської осінньої. А вже наступник Михаїла – цар Олексій Михайлович Романов у 1649 році зробив це свято загально державним.

У 1811 році при імператорі Олександрі І Казанську ікону Божої Матері перевезли до нової столиці Російської імперії – Петербурга, де для неї збудували спеціальний казанський собор. Цим ще раз було продемонстровано, що царська влада знаходиться під особливим покровительством Богородиці.
   227 ікон Богородиці, в тому числі  й Піщанська ікона Божої Матері в Ізюмі удостоєні того, що на їхню честь щорічно відмічають релігійні свята.

 

 

За матеріалами Інтернету

Переглядів: 746 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz