П`ятниця, 19.04.2024, 05:02
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2015 » Травень » 5 » Джордж Орсон Уеллс – 100 років від дня народження
13:40
Джордж Орсон Уеллс – 100 років від дня народження

Джордж Орсон Уеллс (англ. George Orson Welles; 1915–1985) — американський кінорежисер, сценарист, актор і продюсер, який активно працював в кіно, театрі, телебаченні та радіо.

Відомий своїм новаторством щодо драматичних вистав, Орсон Уеллс знаний як один із найдосконаліших драматичних акторів двадцятого століття, особливо що стосується його ранніх робіт, навіть не зважаючи на складні відносини із Голлівудом. Його відмінний режисерський стиль відзначається багаторівневими нелінійними формами оповіді, використанням інноваційного освітлення та світлотіні, унікальних кутів камери, запозичених із радіо методів та глибоких фокусних кадрів. Уеллс за свою довгу кар'єру в кіно зазнав чимало утисків з боку великих студій щодо художнього стилю і техніки, в результаті чого багато із його фільмів сильно відредаговані, а деякі з них взагалі не випускались на екран. Він був прославлений як креативний художник і як «останній автор».

Орсон Уеллс народився 6 травня 1915, в м. Кеноша, штат Вісконсін і був підданим Римської католицької церкви. Незважаючи на багатство батьків, Уеллс зазнає багато труднощів в дитинстві. У 1919 році його батьки розлучилися і переїхали до Чикаго. Батько Річарда, який заробив свій статок як винахідник популярних ламп до велосипедів, став алкоголіком і перестав працювати. Мати Уеллса, Беатріс (при народженні Айвз), була піаністом і грала під час лекцій доктора Дадлі Уотсона в Чиказькому Художньому Інституті (Chicago Art Institute) на підтримку свого сина і себе. Беатріс померла від жовтяниці, 10 травня 1924 року в лікарні Чикаго, через чотири дні після дев'ятого народження Уеллса. Після смерті матері, Уеллс перестав проявляти свій інтерес до музики. Він був доставлений до    д-ра Дадлі Уотсон і жив з родиною в будинку батька д-р Ватсон «Трілліум Dell», на Маршман проспекті в Хайленд-Парк, штат Іллінойс. Батько помер, коли Орсону було 15-років. Після закінчення школи для хлопчиків, незалежної школи в Вудстоку, штат Іллінойс, Моріс Бернстайн, лікар з Чикаго, став його опікуном.

Після смерті свого батька, Уеллс подорожував по Європі за допомогою невеликої спадщини. Уеллс пізніше повідомив, що під час подорожі по Ірландії, він увійшов у ворота театру в Дубліні, і стверджував, що він зірка Бродвею.

Під час роботи в театрі він познайомився з актрисою Вірджинією Ніколсон, вони одружилися в 1934 році.

Наприкінці 1947 року Уеллс залишає Голлівуд і облаштовується в Європі, як він висловився, «заради свободи», але пізніше неодноразово повертався до Сполучених Штатів. Першу свою роль в Європі Орсон Уеллс зіграв в американо-італійському фільмі «Чорна магія». Фільм вийшов у прокат в 1949 році.

З 1970-х років Орсон Уеллс активно продовжував свою кар'єру актора, крім акторської кар'єри він продовжував писати сценарії і знімає два документальні фільми: «Як знімався" Отелло "» (1978) і «Як знімався" Процес "» (1981). У 1975 році Уеллс був удостоєний премії Американського кіноінституту «За видатні заслуги в кінематографі».

У 1979 році Орсон Уеллс спробував створити своє шоу і навіть зняв пілотний випуск «Шоу Орсона Уеллса», але передача не пройшла на телебаченні . Також в кінці 1970-х років Орсон знімається в серії реклам винної продукції. Крім рекламних акцій Уеллс продовжував зніматися до 1985 року. 10 жовтня 1985 Уеллс дав своє останнє інтерв'ю на шоу Мерва Гріффіна. Через дві години він помер від серцевого нападу в своєму будинку в Голлівуді (Лос-Анджелес, штат Каліфорнія), у віці 70 років, в той же день, що й Юл Бріннер. Останки Орсона Уеллса були кремовані, а попіл Уеллса був похований на маєтку його давнього знайомого, Антоніо Ордоньєса, в Іспанії.

Творчість. Робота в театрі і радіоспектаклі

Навесні 1946 року Уеллс ставить на музичній сцені свою версію «Навколо світу за 80 днів», яку в 1956 році екранізує режисер Майкл Андерсон з Девідом Найвеном в головній ролі.

Після Уеллс приступив до створення двох нових радіопостановок «The Mercury Summer Theatre »для компанії CBS і« Orson Welles Commentaries »для ABC. «The Mercury Summer Theatre» представляв собою створення класичних радіоспектаклів 30 років. Їх гучний радіоспектакль за романом Г. Уеллса «Війна світів», витриманий у стилі радіорепортажів, викликав паніку серед слухачів, змусивши повірити в реальність вторгнення марсіан. «Orson Welles Commentaries» представляла політичні коментарі подій в радіоефірі.

Перші фільми

У 1935 році Орсон Уеллс знімає фільм «Серця епохи» (The Hearts of Age). У фільмі знявся сам Уеллс і його дружина. У 1938 році Орсон Уеллс знімає художній фільм «Занадто багато Джонсонів». Комедія адаптувалася для 40-хвилинного перегляду, і була стилізована під німі фільми Мака Сеннета. Втім, після завершення роботи фільм жодного разу не був показаний публіці, пізніше всі копії плівки та оригінал були загублені.

«Громадянин Кейн»

У 2000 році Американський Кіноінститут (American Film Institute) оголосив список з 100 кращих американських фільмів, в якому фільм «Громадянин Кейн» зайняв 1 місце.

«Чудові Емберсони»

Другий фільм Орсона Уеллса, «Чудові Емберсони», нещадно порізаний продюсерами і частково навіть перезнятий, шедевром поза часом не став, але залишив незмінно впізнаваний стиль Орсона Уеллса, непідвладний ніяким студійним обмеженням. Фільм був поставлений для компанії «ВКО-Редіо пікчерз» в 1942 році і розповідав історію юного Джорджа Емберсони, якому після смерті батька дісталися величезні гроші.

Фільм номінувався на премію Оскар 1943 року в чотирьох категоріях, але не отримав жодної статуетки . Після своєї ролі в «Чудових Емберсони», Орсона Уеллса в 1943 році запросили виконати одну з ролей у фільмі «Подорож в страх». Саме ця роль стала відправною точкою кар'єри молодого актора.

«Чужинець»

Третій і останній фільм, створений Уеллсом для «ВКО-Редіо пікчерз», вийшов в 1946 році. Орсон Уеллс погодився на деякі поступки перед компанією «ВКО-Редіо пікчерз», фільм мав назву «Чужинець» і розповідав про військових злочинців Другої світової війни після її закінчення.

Дія фільму відбувається в 1946 році. Містер Уілсон, член Комісії з військових злочинів, полює за нацистським злочинцем Францом Кіндлером, який приїхав до США і живе в Коннектікуті. Отримавши документи на ім'я Чарльза Ренкіна, Кіндлер знаходить роботу в університеті і одружується на Мері Лонгстріт, дочки члена Верховного суду Адама Лонгстрита. Вілсон повинен переконати дружину Ренкіна, що її чоловік - військовий злочинець. Але фільм «Чужинець» провалився в прокаті, після чого «ВКО-Редіо пікчерз» розірвало контракти з Уеллсом.

«Леді з Шанхаю»

Художній фільм «Леді з Шанхаю», зйомки якого тривали з кінця 1946 по 1947 рік, вийшов на екрани у Франції 24 грудня 1947 року, а в США з'явився на екрані     9 червня 1948. В одній з головних ролей (у ролі Ельзи) Уеллс зняв свою другу дружину - Риту Хейворт. «Леді з Шанхаю» стала першою роботою молодого режисера для студії Columbia Pictures. Більшість сцен фільму знімалася в Акапулько і в Сан-Франциско. Після першого редагування фільму Уеллс затвердив саундтрек і підготував фільм до показу.

Після релізу фільм мав грандіозний успіх у Європі, але провалився в США, хоча пізніше більшість американських критиків визнало «Леді з Шанхаю» одним з кращих фільмів Орсона Уеллса.

Після зйомок фільму Уеллс вирішив поставити фільм про життя французького серійного вбивці Анрі Ландро. На головну роль він вирішив запросити англійського актора і режисера Чарльза Чапліна. Але Чаплін заявив, що фільми зі своєю участю він ставить сам без винятків. Він викупив сценарій і грунтовно переробив його, залишивши Уеллса як автора ідеї. Фільм «Месьє Верду» режисера Чапліна вийшов в 1947 році.

«Макбет»

У 1948 році Орсон Уеллс був затверджений компанією Republic Pictures на створення картини «Макбет». Фільм більше був схожий на театральну постановку, із-за невеликого бюджету у фільмі були використані декорації з картону і пап'є-маше. Republic Pictures не була стурбована саундтреком до фільму, і Уеллс, взявши ініціативу відправився до Європи для зміни та перепису звукових доріжок. Незабаром Уеллс повернувся до Америки і відредагував і урізав плівку на прохання Republic Pictures. В кінці 1970-х років була випущена повна версія фільму.

«Безсмертна історія»

У 1966 році Уеллс після переїзду до Франції знімає для французького телебачення телефільм «Безсмертна історія» («Вічна історія»), поставлений за однойменною повістю Карен Бліксен. У 1968 році була завершена робота над годинним фільмом, який після першого показу знайшов популярність серед французької публіки.

«Ф як Фальшивка» та документальні фільми

Цей свій останній повнометражний фільм Уеллс випустив в тому ж 1975 році. Над ним Уеллс працював у перервах між роботою над іншими фільмами. Картина представляла собою псевдодокументальну стрічку і була одночасно автобіографією та іронічним дослідженням всіляких проявів феномена фальсифікації.

У процесі зйомок фільму «Ф як Фальшивка» Уеллс використовував справжній документальний фільм про Елміре де Хорі (найбільшого майстра художньої підробки) наново змонтувавши матеріал, зробивши багатозначні стоп-кадри і мімічні діалоги. Уеллс зіграв себе, сидячи за монтажним столом або в компанії друзів, він не припиняв свій монолог. Вийшов своєрідний синтез художнього та документального фільму.

Нереалізовані проекти

Після роботи у Франції, в 1967 році Орсон Уеллс приступив до зйомок фільму «Глибина» за новелою Чарлза Вільямса «Мертвий вир». Але робота над фільмом була зупинена після смерті Лоуренса Харві, виконавця однієї з ключових ролей, задовго до кінця зйомок. Пізніше збережені матеріали фільму були відредаговані і показані Мюнхенським кіномузеєм.

Після повернення в США Уеллс починає знімати свій новий фільм «Інша сторона вітру», сценарій для якого був написаний в кінці 1960-х років. У 1972 році сам Уеллс оголосив, що робота над фільмом завершена приблизно на 96%. Але проект не був завершений, і прем'єра фільму не відбулася.

З 1980 по 1982 роки Уеллс знімає фільм «Мрійники», сценарій фільму був заснований на двох новелах Карен Бліксен, але проект так і не був завершений. У період з 1982 по 1983 Уеллс записав свій голос для хеві-метал-рок-групи Manowar. Уеллс подарував свій голос телесеріалу «Сцени злочину» і героєві телесеріалу «Приватний детектив Магнум». Його останньою роллю в кіно стала поява в телесеріалі «Детективне агентство« Місячне світло »» і озвучування героя в мультфільмі «Трансформери».

Режисерський почерк

Характерним для творчості Уеллса є часте використання дзеркальних відображень і тіней.

  • «Орсон Уеллс, цей примхливий геній, скрізь має особистий інтерес і прямо говорить нам наступне: "прошу вибачення за те, що я негідник; моєї провини немає в тому, що я геній; я вмираю, любіть мене" ».- Франсуа Трюффо.
  • «Я хочу представити вам фільм про шахрайство, про фальсифікації, про неправду. Будь-яка історія, будь вона розказана на ринку, біля каміна або в кіно, майже напевно брехлива, але обіцяю вам, що цього разу все буде інакше. Все, що ви почуєте від нас протягом наступної години, буде правдою, заснованої на перевірених фактах ».- Про фільм« Ф як Фальшивка ».
  • « Вже в "Громадянин Кейн ", але ще з більшою силою в наступних картинах Орсона Уеллса висловлено його надзвичайно особисте, відкрите і благородне бачення світу».- Франсуа Трюффо.

Культурний вплив

На кіно

  • «...» Чудових Емберсони "я подивився за кілька років раніше і довго був під сильним враженням. А побачивши «Громадянина Кейна», був настільки ж ошелешений, як і все навколо ".- Федеріко Фелліні.
  • «Мої улюблені фільми Уеллса -" Леді з Шанхаю "і, звичайно ж," Печать зла ". Приголомшливий фільм! Я часто повертаюся до нього. А ще я маю слабкість до "Леді з Шанхаю", напевно, із-за всіх цих фокусів з дзеркальними відображеннями. Сцена в залі з дзеркалами просто геніальна, її повторює Вуді Аллен у фільмі "Загадкове вбивство в Манхеттені" ».- Ларс фон Трієр.

На музику

Крім кінофільмів, внесок Уеллса є і в музиці. Американський хеві-метал-колектив Manowar вставив його голос у свої пісні «Dark Avenger» і «Defender». У цих піснях Уеллс виступає як оповідач. «Dark Avenger» вийшов у 1982-му році в альбомі «Battle Hymns». «Defender» ж існує в 2-х версіях. Оригінальна версія була записана орієнтовно в 1983-му, а альбомна, перероблена, вийшла вже у 1987-м з альбомом «Fighting The World», вже після смерті самого Уеллса.

Крім того, голос Орсона Уеллса можна почути і на альбомі відомої арт-рок групи Alan Parsons Project Tales of Mystery and Imagiation (оновлене CD-перевидання 87-го року), де він також виступив у ролі оповідача.

Вибрана фільмографія

  • 1944 - Джейн Ейр (фільм, 1944) /Едвард Рочестер
  • 1965 - Північні дзвони (Фальстаф) /Campanadas a medianoche-Джон Фальстаф
  • 1963 - Процес /Le proc?s
  • 1968 - Безсмертна історія /The Immortal Story
  • 1955 - Містер Аркадін /Mr. Arkadin
  • 1941 - Громадянин Кейн /Citizen Kane
  • 1952 - Отелло /The Tragedy of Othello: The Moor of Venice
  • 1967 - Моряк з Гібралтару /Le Marin de Gibraltar
  • 1975 - Ф як Фальшивка /F for Fake-камео
  • 1946 - Чужинець /The Stranger
  • 1956 - Мобі Дік
  • 1954 - Таємниці Версаля /Si Versailles m '?tait cont?
  • 1958 - Друк зла /Touch of Evil
  • 1948 - Макбет /Macbeth
  • 1947 - Леді з Шанхаю /The Lady from Shanghai
  • 1949 - Третя людина /The Third Man(актор)
  • 1942 - Чудові Емберсони /The Magnificent Ambersons

Нагороди

  • нагорода Французького товариства кінокритиків у 1964 році за фільм «Процес»
  • премія Американського кіноінституту «За видатні заслуги в кінематографі» в 1975 році
  • «Оскар» в номінації кращого сценарію в 1941 році за фільм «Громадянин Кейн»
  • «Золота пальмова гілка» у 1952 році за фільм «Отелло»

 

 

 

 

За матеріалами Інтернету

За матеріалами Інтернету

Переглядів: 627 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz