Четвер, 25.04.2024, 07:57
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2011 » Листопад » 3 » День ракетних військ і артилерії – 3 листопада
11:01
День ракетних військ і артилерії – 3 листопада
 
     День ракетних військ і артилерії є державним святом України. Свято встановлено Указом Президента України «Про День ракетних військ і артилерії» від 31 жовтня 1997 р. № 1215/97: «Ураховуючи важливу роль ракетних військ і артилерії у зміцненні обороноздатності держави, п о с т а н о в л я ю: Установити в Україні свято — День ракетних військ і артилерії, яке відзначати щорічно 3 листопада.»
     Святкування Дня ракетних військ і артилерії відображає значний внесок радянських артилеристів у звільнення України у роки Великої Вітчизняної війни та важливу роль сучасних українських ракетних військ і артилерії у справі захисту української держави.
     Історія свята
     В СРСР свято «День ракетних військ і артилерії» було встановлено Указом Президії Верховної Ради СРСР от 17 листопада 1964 р. N 3027-VI "О святкуванні «Дня ракетних військ і артилерії». У зв'язку з розпадом СРСР, Російська Федерація стала правонаступником СРСР і свята 19 листопада. В Україні, яка не була правонаступником СРСР щодо зазначеного свята, «День ракетних військ і артилерії» офіційно не відзначався з 1991 року.
     Дата свята присвячена початку операції зі звільнення Києва у 1943 році.
     3 листопада 1943 року радянська артилерія під час битві за Дніпро в складних умовах забезпечила прорив сильно укріпленої оборони німців північніше Києва військами 38-ї армії (командувач армії — К. С. Москаленко, командувач артилерії армії — В. М. Ліхачов). Особливостями бойових дій артилерії в цій операції було: приховане перегрупування основної кількості артилерії з Букринського та Лютежський плацдарм, рішуче масування артилерії (оперативна щільність — до 450 гармат на 1 км фронту, тактична щільність — до 530 гармат на 1 км фронту для створення вогневого валу), значний відсоток викриття об'єктів противника артилерійською та повітряною розвідками (викрито 433 цілі), якісне планування артилерійського вогню (завчасно було побудовано графік артилерійського наступу, підготовлено особливий вогневий вал, а під час бою у глибині оборони противника сплановано біля 30 ділянок вогню розміром від 16 до 50 га, до ураження кожної з яких залучалось від 50 до 250 гармат). Підготовку та проведення операції ускладнювали відсутність всіх необхідних запасів боєприпасів, пального та тягачів для артилерії.
     Визначною особливістю наступальної операції стало застосування артилерії на ділянці прориву 51-го стрілецького корпусу 38-ї армії. В смузі наступу, вздовж шосе Лютіж — Київ, противник завчасно підготував на відкритій місцевості глибоку оборону траншейного типу, що обумовило необхідність постійного вогневого впливу на нього. Для виконання цього завдання було вперше застосовано не ставший звичайним для радянських військ у роки війни спосіб артилерійської підтримки атаки «вогневий вал», а новий спосіб — одночасний артилерійський вогонь по декількох рубежах з їх поступовим переміщенням в глибину (подібний сучасному способу ведення вогню «рухома вогнева зона»). За архівними даними, під час його організації використовувались правила побудови рухомого загороджувального вогню, але у зворотному напрямку.
     Вогонь 3 листопада 1943 року вівся протягом 40 хвилин по 9 рубежам на загальну глибину до 2 км, причому одночасно — по чотирьом рубежам з дев'яти. Таким чином, перед атакуючою піхотою та танками була створена зона суцільного вогню глибиною до 800 м та шириною декілька кілометрів, яка переміщувалась перед наступаючими. Це дозволило виключити будь-який опір противника та забезпечило успіх всієї наступальної операції.
     В подальшому такий спосіб ведення вогню в боях більше не застосовувався, а щільність артилерії (біля 530 гармат, мінометів та РСЗВ на 1 км фронту) на ділянці прориву виявилася найбільшою за всі роки Великої Вітчизняної війни.
     За успішне проведення Київської наступальної операції наказом Верховного Головнокомандувача № 37 від 6 листопада 1943 року 24 артилерійських з'єднання та частини отримали почесне найменування «Київські».
     Ракетні війська й артилерія Сухопутних військ ЗС України складаються з однієї ракетної, трьох артилерійських бригад, двох реактивних артилерійських полків і підрозділів артилерії в усіх механізованих і танкових бригадах. Також до складу ракетних військ і артилерії ЗС України входить навчальний артилерійський полк, у якому готують молодших спеціалістів.
     На озброєнні підрозділів ракетних військ і артилерії знаходяться найпотужніші зразки озброєння та техніки.
     У цей святковий день висловлюємо глибоку пошану та вдячність ветеранам війни, праці та Збройних Сил за мужність і трудовий героїзм в ім'я незалежної України й вагомий внесок у військово-патріотичне виховання нинішнього покоління ракетників і артилеристів.
     Поза всяким сумнівом, особовий склад ракетних військ і артилерії Збройних Сил України буде з гідністю нести високе звання захисників Батьківщини й забезпечувати мирні умови для творчої та плідної праці українського народу.
 
 
 
Переглядів: 1189 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz