Середа, 24.04.2024, 02:06
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2013 » Травень » 8 » День матері – 12 травня
11:28
День матері – 12 травня
 
    «Твоя любов дає мені наснагу,
      Твоя любов веде в незнаний світ.
      Так будь вовік, благословенна мати,
      Твоя любов вчить, як у світі жить»
 
 
 
 
 
 
     Історія свята День матері. Одним із найдавніших свят, присвячених матері, вважається фестиваль на честь богині Реї, дружини бога Кроноса та матері численних богів і богинь, який відзначали навесні в Стародавній Греції.
     Приблизно в 250 році до н.е. в Римі почали відзначати релігійне свято, присвячене богині-матері Кібеле (Cybele), яке тривало три дні – з 15 по 18 березня. На початку 17 століття в Англії в четверту неділю Великого посту стали святкувати неділю матері (Mothering Sunday) – свято всіх матерів Англії. У цей день було прийнято провідувати мам і приносити їм у подарунок спеціальний торт, який так і називався «материнський торт». Також у неділю матері всі слуги, котрі працювали і жили у багатих родинах, отримували вихідний для того, щоб провести його зі своїми матерями.
     Традиція вітати матерів тортом, прикрашеним 12 кульками марципана, збереглася у Великобританії і до наших часів. Але, крім того, в Неділю матері прийнято звільняти матерів від будь-якої домашньої роботи – принаймні, один раз на рік її можна перекласти на плечі сильної статі.
     Однак міжнародним святом День матері став завдяки США. Перша спроба започаткувати день Матері в Сполучених Штатах датується 1872 роком – відома американська пацифістка Джулія Уорд Хоув запропонувала відзначати день єдності матерів у боротьбі за мир в усьому світі. Але, мабуть, тому що це свято швидше нагадувало День миру, а не День матері, широкої підтримки ініціатива Джулії Уорд не отримала ні в рідній країні, ні власне у світі.
     Друга спроба американців присвятити один день у році мамі була більш успішною. У 1907 році молода американка Анна Джервіс із Філадельфії, у якої передчасно померла її власна мати, атакувала державні і законодавчі органи США листами з проханням започаткувати день вшанування матерів. Через три роки її наполегливість принесла результат – у 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом. А ще через чотири роки, у 1914 році, Президент Вудро Вільсон оголосив День матері офіційним святом всіх штатів Америки і відтоді в США його відзначають щорічно.
     Поступово друга неділя травня стала святом мам ще для 23 країн світу, а понад 30 країн обрали для нього інші дні.
     Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.
    Любов матері... Що може бути сокровенніше? Жінка-мати – лаконічно, але водночас так багато... У нас підсвідомо живе довіра до неї, ми знаємо, що мати не відвернеться від своєї дитини, її любов сильніша за буденні образи. Ніхто так, як вона, не здатен відчути і зрозуміти зранену душу. Її серце щемить, коли дитині погано, вона співпереживає з нею, уміє поспівчувати.
     Кажуть, що великі люди не народжуються – їх виховують матері. Усе це факти, які тільки підтверджують, що впродовж тисячоліть, незважаючи на всі лихоліття, жінка-мати є вічним джерелом невичерпної любові та берегинею національних традицій. У день вшанування матерів варто зупинити на мить шалений ритм життя і задуматися, чи не забули ми раптом про свою найдорожчу у світі людину. Тому що це день пам'яті про матерів цілого світу, коли віддається належне їхній праці і безкорисливій жертві задля блага своїх дітей.
     В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.
     В 2013 році День матері в Україні припадає на 12 травня.
 
Мамі...
Хто так, як мама, уміє любити?
Хто так зігріє тебе, як вона?
І неможливо її замінити,
В цілому світі вона лиш одна!
Вона, мов сонечко, тебе зігріє.
І лагідно пригорне лиш вона.
Ніхто тебе отак не зрозуміє,
Ніхто не дасть тобі того тепла.
Голубко моя, матінко рідненька,
Моя лебідко біло-золота,
Моя ти гордість, ніжна моя, ненька,
Шаную я твій розум і літа.
Немає в світі кращої від тебе,
Матусю люба, вчителько моя!
Дозволь мені молитися за тебе,
Бо я ж кровиночка твоя!
                                        Оксана Вишневська
 
 
Переглядів: 911 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz