П`ятниця, 29.03.2024, 02:37
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2012 » Червень » 26 » День Конституції України – 28 червня
12:41
День Конституції України – 28 червня
    
 
 
 Конституція України 1996 року – Основний Закон України, який закріплює права, свободи і обов’язки громадян України, її суспільно-політичний і державний устрій. Конституція України складає ядро національної правової системи та є базою для розвитку всього українського законодавства. Конституція має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.
   
 
 
 
 
     Історія
     У червні 1996-го депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію. Це сталося на п'ятий рік після проголошення незалежності. Народні обранці працювали усю ніч з 27 на 28 червня — загалом безперервно 23 години. Під час голосування «ЗА» висловилися 315 парламентарів. 
     Розділи Конституції
     Конституція України складається з Преамбули та 15роздділів:
     1 – Загальні засади;
     2 – Права, свободи та обов’язки людини і громадянина;
     3 – Вибори. Референдум;
     4 – Верховна Рада України;
     5 – Президент України;
     6 – Кабінет Міністрів України. Інші органи виконавчої влади;
     7 – Прокуратура;
     8 – Правосуддя;
     9 – Територіальний устрій України;
     10 – Автономна Республіка Крим;
     11 – Місцеве самоврядування;
     12 – Конституційний суд України;
     13 – Внесення змін до Конституції України;
     14 – Прикінцеві положення;
     15 – Перехідні положення.
    
     Преамбула закріплює, що Конституція є актом установчої влади народу і Верховної Ради України, приймаючи Конституцію, діє від імені українського народу, виражаючи його суверенну волю. У Преамбулі зазначено правовий документ, яким керувалася Верховна Рада, приймаючи Конституцію, - акт проголошення незалежності України від 24.08.1991 р., схвалений 01.12.1991 р. всенародним голосуванням. Преамбула також визначає мету, для досягнення якої прийнята Конституція: забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Розвиток і зміцнення демократичної, соціальної, правової держави, зміцнення громадян, злагоди.
     1-й розділ закріплює засади конституційного ладу України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави, в якій єдиним джерелом влади є народ, а людина визнається найвищою соціальною цінністю.
     2-й розділ присвячений правам, свободам та обов’язкам людини і громадянина. Складається з 48 ст., що становить майже третину Конституції (усього 161 стаття). Виходячи з принципу суверенітету народу,
     3-й розділ Конституції визначає засади таких форм безпосереднього народного волевиявлення, як вибори та референдум.
     У наступних 5 розділах закріплено порядок організації державної влади, систему вищих органів державної влади, порядок їхнього формування та компетенцію.    
     Територіальний устрій України та його специфіка, обумовлена наявністю в складі України Автономної Республіки Крим, регламентовано в розділі 9 та 10.
     Підвищення ролі та значення у забезпечені прав і свобод людини, формуванні розвинутого громадянського суспільства органів місцевого самоврядування зумовило появу в Конституції розділу 11, який закріплює право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів України.
     Окремий розділ присвячено порядку формування та компетенції єдиного органу конституційної юстиції – Конституційному судові України, що обумовлено специфікою його правової природи і особливою роллю в забезпеченні верховенства Конституції, її охорони та офіційного тлумачення.
     Є вже ряд рішень Конституційного суду України, в яких дано офіційне тлумачення цілого ряду статей Конституції, зокрема про статус державної мови, право вільного вибору захисника та ін.
     З метою забезпечення стабільності Конституції передбачена складна процедура змін і доповнень її положень. При цьому Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. З огляду на історичне значення Конституції для українського народу день її прийняття проголошено державним святом – Днем Конституції України.
 
 
Джерело: Шкільний бібліотечно-інформаційний центр.-2012.-№ 4.
Переглядів: 4693 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz