Вівторок, 16.04.2024, 20:34
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2015 » Травень » 7 » Акт про беззастережну капітуляцію фашистської Німеччини – 70 років від дня підписання
09:29
Акт про беззастережну капітуляцію фашистської Німеччини – 70 років від дня підписання

  Акт про капітуляцію німецьких збройних сил (англ.: German Instrument of Surrender, фр.: Actes de capitulation de l'Allemagne nazie, нім.: Bedingungslose Kapitulation der Wehrmacht) — юридичний документ, який встановив перемир'я на спрямованих проти Німеччини фронтах Другої світової війни, який зобов'язав німецьких військовослужбовців до припинення опору, здачі особового складу в полон та передачі матеріальної частини збройних сил противнику, фактично означав вихід Німеччини з війни. Він був підписаний представниками Верховного командування вермахту, верхового командування Західних союзників та Радянського Союзу.

Так уже склалося історично, що Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини підписували двічі. Перший раз церемонія підписання акта пройшла 7 травня у ставці американського командування в Реймсі в присутності командувача експедиційними силами союзників у Європі генерала Д. Ейзенхауера. Другий раз акт підписували на наступний день, 8 травня, в передмісті Берліна в присутності високих представників командування всіх країн антигітлерівської коаліції. Але про все по порядку.

З німецької сторони пропозицію про підписання акта офіційно прозвучало  6 травня 1945, коли в ставку генерала Ейзенхауера прибув генерал Альфред Йодль, колишній на заключному етапі війни начальником штабу оперативного керівництва Верховного командування Вермахту. За його словами, він був спрямований на переговори адміралом Деніцем, який формально очолив Німеччину після самогубства Гітлера.

Від імені Деніца Йодль запропонував союзникам прийняти капітуляцію Німеччини і організувати підписання відповідного акта 10 травня. За його словами, затримка в чотири дні була потрібна для уточнення розташування з'єднань і частин німецької армії і доведення до них інформації про капітуляцію. Ейзенхауер настільки тривалу відстрочку відмовився навіть обговорювати і дав Йодлю півгодини на прийняття рішення про негайне підписання акта, пригрозивши, що інакше союзники продовжать нанесення масованих ударів по німецьких військах.

Вибору у німецьких представників не залишалося, і після погодження з Деніцем Йодль погодився акт підписати. З боку командування експедиційними силами союзників у Європі акт мав засвідчити генерал Беддел Сміт. Ейзенхауер запропонував з радянської сторони засвідчити акт генерал-майору І.А. Суслопарова, колишньому представником Ставки ВГК при командуванні союзників.

Іван Олексійович Суслопаров, як тільки дізнався про підготовку акту до підписання, повідомив про це в Москву і передав текст підготовленого документа, запросивши інструкцію про порядок дій. До моменту початку підписання акта про капітуляцію (попередньо було призначено на 2 години 30 хвилин) відповідь з Москви не надійшов. Ситуація склалася так, що на акті взагалі могло не бути підписи радянського представника, тому Суслопаров домігся включення в нього примітки про можливість на вимогу однієї з держав-союзників проведення нового підписання акта, якщо для цього будуть об'єктивні причини. Тільки після цього він погодився поставити під актом свій підпис, хоча і розумів, що надзвичайно ризикує.

Акт про капітуляцію Німеччини був підписаний 7 травня в 2 години 40 хвилин за середньоєвропейським часом. Актом передбачалося, що беззастережна капітуляція набирає чинності з 23 годин 8 травня. Вже після цього з Москви прийшов запізніла заборона Суслопарову брати участь у підписанні акту. Радянська сторона наполягала на підписанні акта в Берліні при значному підвищенні рівня осіб, які підписуватимуть акт і свідчити його своїми підписами.

Сталін доручив організувати нове підписання акта маршалу Жукову. На щастя для Суслопарова, примітка, яка була включена на його вимогу в підписаний документ, дозволяла це зробити. Іноді друге підписання акта називають ратифікацією того, що був підписаний напередодні. Для цього є законні підстави, так як 7 травня Г.К. Жуков отримав офіційну вказівку з Москви: «Ставка Верховного Головнокомандування уповноважує Вас ратифікувати протокол про беззастережну капітуляцію німецьких збройних сил».

До вирішення питання про нове підписання акта, але на більш високому рівні, підключився Сталін, який звернувся до Черчілля і Трумену: «Договір, підписаний у Реймсі, не можна скасувати, але його не можна і визнати. Капітуляція повинна бути вчинена як найважливіший історичний акт і прийнята не на території переможців, а там, звідки прийшла фашистська агресія, - в Берліні, і не в односторонньому порядку, а обов'язково верховним командуванням усіх країн антигітлерівської коаліції ».

В результаті США і Англія погодилися провести нове підписання акта, а документ, підписаний у Реймсі, вважати «Попереднім протоколом про капітуляцію Німеччини». При цьому Черчілль і Трумен відмовилися відкласти оголошення про підписання акта на добу, як того просив Сталін, мотивуючи, що на радянсько-німецькому фронті все ще йдуть важкі бої, і треба почекати до вступу капітуляції в силу, тобто до 23 годин 8 травня. В Англії та США про підписання акта капітуляції Німеччини перед західними союзниками було офіційно оголошено 8 травня, зробили це Черчілль і Трумен особисто, звернувшись по радіо до народу. У СРСР текст їх звернень був опубліковано в газетах, Але із зрозумілих причин тільки 10 травня.

Цікаво, що Черчілль, знаючи, що в СРСР буде оголошено про закінчення війни після підписання нового акта, сказав у своєму радіозверненні: «Сьогоднішній день ми, ймовірно, будемо думати головним чином про самих себе. Завтра ми віддамо особливу хвалу нашим російським товаришам, чия доблесть на полі бою стала одним з великих вкладів в загальну перемогу ».

Нове підписання Акту про беззастережну капітуляцію Німеччини пройшло     8 травня в Карлсхорсте, передмісті Берліна, де було спеціально підготовлений зал в будівлі військово-інженерного училища. У залі вивісили прапори країн антигітлерівської коаліції. Офіційні представники союзних держав розмістилися за великим столом, були присутні генерали і офіцери союзних армій, журналісти.

Відкриваючи урочисту церемонію, до присутніх звернувся маршал Жуков, який заявив: «Ми, представники Верховного Головнокомандування радянських Збройних Сил та верховного командування союзних військ ... уповноважені урядами антигітлерівської коаліції прийняти беззастережну капітуляцію Німеччини від німецького військового командування». Після цього в залу увійшли представники німецького командування, які пред'явили документ про повноваження, підписаний Деніцем.

З боку Німеччини Акт про беззастережну капітуляцію, складений в 9 примірниках, підписали генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель (начальник штабу Верховного головнокомандування збройними силами Німеччини), генерал-полковник авіації Ганс-Юрген Штумпф (у цей день був призначений начальником штабу люфтваффе) і адмірал флоту Ганс-Георг фон Фрідебург (головнокомандуючий ВМС).

Своїми підписами акт засвідчили: з боку радянського командування Маршал Радянського Союзу Г. К. Жуков, Від командування експедиційних сил союзників в Європі британський головний маршал авіації А. Теддер (заступник Ейзенхауера). У якості свідків акт підписали: від збройних сил США генерал К. Спаатс, від французьких збройних сил генерал Ж. де Латтр де Тассіньї.

Підписання акта завершилося о 22 годині 43 хвилини за центральноєвропейським часом. У Москві було вже 9 травня (0 годин 43 хвилини). Незабаром з радіоприймачів по всій країні зазвучав урочистий голосЮрія Левітана: «8 травня 1945 року в Берліні представниками німецького верховного командування підписаний акт про беззастережну капітуляцію німецьких збройних сил. Велика Вітчизняна війна, яку вів радянський народ проти німецько-фашистських загарбників, переможно завершена. Німеччина повністю розгромлена.

Товариші червоноармійці, червонофлотці, сержанти, старшини, офіцери армії і флоту, генерали, адмірали і маршали, вітаю вас з переможним завершенням Великої Вітчизняної війни. Вічна слава героям, полеглим в боях за свободу і незалежність нашої Батьківщини! ».

 

 

За матеріалами Інтернету

За матеріалами Інтернету

Переглядів: 835 | Додав: fedor | Рейтинг: 0.0/0
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz