П`ятниця, 29.03.2024, 02:46
Бiблiотека  коледжу радіоелектроніки
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Рекомендуємо

Форма входа

Хмарка тегів
Інтернет ВИшивка ВНЗ Болонський процес ВУЗы Украины Bologna Process Українська література Письменник education europe выставка день библиотекаря інформаційні технології акції виставка Еллан-Блакитний історія Іноземна мова онлайн образование онлайн освіта англійська мова english английский язык освітні сервіси google физика facebook Тарас Шевченко 200 років Ліна Костенко Освіта Європа 2014 ДРПБК 2014/2015 навчальний рік підручники Графік 2014-2015 скачати ЛІТЕРАТУРА Ювілей 120 років 3ds max AutoCAD Autodesk Fusion 360 Ultimate Inventor Professional Maya Revit автоматичне оформлення списку літер #Грибоедов220 журнал Chip Computer Bild Computerworld Linux Format Upgrade Windows IT Pro/RE #Пастернак125 125 лет бібліотека ДРПБК 85 років викладачам день вишиванки Ukrainian Embroidery 10 - 11 клас Гудзик роман Акція 30-та річниця Чорнобильської катаст Франко160 Іван Франко письменники Франко ІванФранко 1 червня World Kissing Day 150 РОКІВ англійський письменник фотовиставка onuka радіодиктант українська мова новини аудіокнига аудіокниги академічна доброчесність антиплагіат академічна чесність плагіат конкурс літературний календар Історія України рік Японії Фудошинкан Англійська Історик бібліограф бібліотека 55 років ДРПБК

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 571

Головна » 2009 » Листопад » 30 » 1 грудня – Всесвітній День боротьби зі СНІД та День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми
15:52
1 грудня – Всесвітній День боротьби зі СНІД та День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми
У травні 1988 року Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня було офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІД. У цей день уряди країн світу традиційно звітують перед своїми народами про протидію епідемії ВІЛ/СНІД. Уперше Всесвітній день боротьби зі СНІД відзначався 1 грудня 1988 року, коли на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД. Тоді вперше обговорювали нове на той час смертельне захворювання. А перші випадки дивної хвороби, яка цілком позбавляє людину імунітету й призводить до смерті, вчені виявили 1980 року в Америці. Попри активні заходи медиків та гуманітарних організацій, швидкість поширення епідемії СНІДу залишається великою. Зараз на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 30 мільйонів хворих. Щодня на нашій планеті інфікується близько 16 тисяч людей. За час, що минув, 1 грудня стало однією із визначних дат, яка щороку відзначається по всьому світу. У 2003 році Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ, виступила з ініціативою змінити назву Дня 1 грудня з «Дня боротьби зі СНІД» на «День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми» з метою підвищення рівня толерантного ставлення суспільства до людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.
У 1996 році ООН створила союз шести всесвітніх організацій, який названо ЮНЕЙДС – Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу. Наразі ЮНЕЙДС об’єднує зусилля і ресурси десяти установ системи ООН в здійсненні заходів у відповідь на СНІД, щоб допомогти всьому світу попередити появу нових ВІЛ-інфекцій, забезпечити догляд за людьми, що живуть з ВІЛ, та пом’якшити дію епідемії. До ЮНЕЙДС входять десять організацій-коспонсорів системи ООН: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ); Управління Верховного Комісару ООН у справах біженців (УВКБ ООН); Всесвітня продовольча програма (ВПП ООН); Управління ООН з наркотиків та злочинності (УНЗ ООН); Міжнародна організація праці (МОП); Програма розвитку ООН (ПРООН); Фонд ООН з питань народонаселення (ЮНФПА) ; Організація ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО); Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Світовий банк (СБ). ЮНЕЙДС підтримує довгострокові глобальні проекти з профілактики ВІЧ-інфекції та СНІДу; допомагає боротьбі за права людини незалежно від ВІЧ-статусу, здійснює допомогу країнам у всьому світі за допомогою проведення навчання заходам профілактики, підтримки досліджень з питань ВІЧ/СНІД і роботи з програмами розширення міжнародного фронту боротьби з ВІЧ/СНІД. В Україні спостерігається найбільш сувора епідемія ВІЛ/СНІДу в Європі та Співдружності Незалежних Держав. За даними інформаційного бюлетеня Міністерства охорони здоров’я України «ВІЛ-інфекція в Україні» (№ 30, 2008) у нашій країні офіційно зареєстровано близько 132 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян. Оціночна кількість людей, які живуть з ВІЛ на сьогодні майже 440 тисяч. За збереженням сьогоденних темпів поширення епідемії очікується, що у 2010 році майже 600 тисяч людей будуть інфіковані ВІЛ, у 43 тисяч розвинеться СНІД, а 46 тисяч дітей стануть сиротами. Щоденно в Україні інфікується 38 осіб, вмирає від СНІД- 8.
Темпи зростання захворюваності в Україні є одними з найвищих у світі і починаючи з 1994 р. щороку збільшуються на 33%. Фахівці прогнозують, що за таких умов до 2014 р. ВІЛ-позитивний статус матимуть 820 000 громадян, тобто 3,5% дорослого населення України. Поширення ВІЛ-інфекції все ще пов'язано з соціальними чинниками - розвитком ін'єкційної наркоманії, високим рівнем інфікованості серед жінок секс-бізнесу, у місцях позбавлення волі. Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих відноситься до вікової групи 20-39 років, постійно також зростає частка підлітків 15-17 років. Однак, питома вага ВІЛ-інфікованих мешканців міст дещо зменшилася у 2006 р. у порівнянні з 2005 р. - з 82,9 % до 79,5 %. однак мешканців сіл збільшилася - з 17,1 до 20,5 %. Неблагополучна ситуація відзначається в областях центральної України та м. Севастополі. Низький рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію залишається у західному регіоні (Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька). Спостерігається зростання поширення ВІЛ серед жінок фертильного віку, в тому числі вагітних, а від так - росту числа дітей, народжених ними. Вірус все більше поражає людей, які не входять у групи ризику. Підтримка людей, які вже стали ВІЛ-інфікованими, попередження нових захворювань і пропагування здорового способу життя - основні засоби запобігання розповсюдженню інфекції. Мало людей у нашій країні, навіть ВІЛ-позитивних, знають про те, що необхідно робити, щоб ВІЛ не перейшов у СНІД. Хвороба, котра насамперед випливає із поведінки, заставляє кожного повернутись до одвічних цінностей - людяності, мудрості та відповідальності щодо життя свого та тих, хто прийде після нас. Тому для вирішенням складної глобальної проблеми подолання ВІЛ/СНІДу важливе значення має також мобілізація населення і громад. Необхідно впровадження широкої та якісної освітньо-пропагандистської кампанії, як одного з найважливіших компонентів первинної профілактики - запобігання інфікування ВІЛ, формування толерантного ставлення до людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, розуміння та підтримки всього спектру дій суспільства у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу Саме на рівні родин за підтримки громадських груп та ЗМІ можна реально допомогти людям знизити ступінь ураження ВІЛ-інфекцією. Це основне питання профілактики загрози епідемії. Обов'язок кожного - сприйняти цю складну проблему суспільства як свою особисту. Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка була задумана навесні 1991 року. Її ідея належить художнику Франку Муру. Проект "Червона стрічка” було офіційно почато на 45-ій щорічній церемонії вручення нагород "Tony Awards” 2 червня 2000 року. Усім номінантам і учасникам було запропоновано надіти такі стрічки. Згідно з прес-релізом, що анонсує проект "Червона стрічка”: "стрічка (обернене "V”) стане символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу. Найбільша надія, пов’язана з цим проектом, - це те, що до 1 грудня, до Міжнародного дня боротьби зі СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі”.
Переглядів: 3897 | Додав: fedor | Рейтинг: 3.0/4
Пошук на сайті

Пошук схем
РадиоЛоцман - поисковая машина схем в www

Facebook

Свято дня
Календар України

Погода

Архів записів

Друзі сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz

  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz